Toate gospodinele ar trebui sa stie cum se face zacusca de vinete. Reteta de zacusca de casa de mai jos este una originala.
Ingrediente: 2 kg ardei kapia, 6 kg vinete, 2 kg ardei gogosari, 2 kg rosii
500 ml ulei, 1 kg ceapa, usturoi, foi de dafin, piper, sare neiodata
Proportiile ingredientelor sunt orientative. Cine doreste un gust mai acrisor, poate pune rosii mai multe sau, daca aveti 2-3 vinete sau ardei in plus sau in minus, nu schimba cu nimic reusita retetei.
De asemenea puteti folosi ardei si de un singur fel. De asemenea, dupa gustul si imaginatia fiecaruia puteti folosi orice condimente doriti.
Mod de preparare:
1. Mai intai, coaceti vinetele si ardeii pe plita, pe o tabla sau tava mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau in cuptor. Curatati vinetele de coaja cand inca sunt calde, le spalati si le puneti la scurs pe o sita.
2. Curatati si ardeii de pielita, le scoateti cotoarele si semintele, si ii taiati fasii. Treceti rosiile prin masina de tocat sau prin blender, obtinand astfel un suc mai gros de rosii. Vinetele scurse, le tocati cu un cutit din lemn.
3. Dupa ce ati pregatit toate acestea, tocati ceapa marunt sau o treceti prin masina de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult in zeama proprie si in ulei.
4. In vasul in care vreti sa preparati zacusca (eu folosesc o oala de inox cu baza dubla), incalziti uleiul, puneti ceapa la innabusit si amestecati cat mai des. Dupa aproximativ 20 minute adaugati sucul rosii obtinut, amestecati si lasati sa fiarba impreuna cca 15 minute.
5. Puneti ardeii taiati fasii si vinetele tocate. Fierbeti la foc mic sau puneti la cuptor pentru aproximativ o ora. Amestecati cat mai des sa nu se lipeasca.
6. Puteti pune vasul pe o tabla, pentru a nu sta direct pe flacara. Potriviti de sare dupa gust si condimentati.
Zacusca este gata, cand uleiul se ridica deasupra.
7. Puneti fierbinte in borcane spalate si zvantate (eu le sterilizez 30 de minute in cuptor, la 100 grade C). In timp ce umpleti borcanele trebuie asezate pe o tabla de metal ca sa nu se sparga.
8. Le capsati cu capace noi si le fierbeti la bain-marin 20 de minute dupa ce incepe apa sa clocoteasca. Pe baza vasului in care asezati borcanele la fiert, puneti un prosop de bucatarie.
9. Apa din vas trebuie incalzita in prealabil si trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Asezati borcanele intre paturi si le lasati 48 de ore sa se raceasca treptat, dupa care le depozitati in camara sau pivnita.
Vezi si reteta pentru Caponata siciliana, mancarea de vinete specific italieneasca:
Elementele esenţiale pentru o caponata perfectă sunt legumele foarte proaspete şi oţetul de calitate. De altfel, roşiile, vinetele şi uleiul de măsline sunt produse comune în Sicilia. Vinetele trebuie să fie tari şi cu cât mai puţine seminţe. Acestea trebuie tăiate în cuburi potrivite, nu prea mici, pentru că astfel vor absorbi prea mult ulei.
Ingrediente: ulei de măsline, 2 vinete mari, 1 linguriţă de oregano uscat, sare de mare, piper negru măcinat proaspăt, 1 ceapă roşie mică, tăiată cubuleţe, 2 căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi mărunt
1 mănunchi de pătrunjel (tulpini şi frunze separate) tocat fin, 2 linguri de capere spălate şi scurse
1 mână de măsline verzi fără sâmburi, 2-3 linguri de oţet aromat cu ierburi fine
5 roşii coapte, tăiate mare, opţional: 2 linguri de migdale prăjite uşor.
Mod de preparare:
Se foloseşte o tigaie mare în care se pune ulei de măsline. Se călesc întâi vinetele până devin aurii, se asezonează cu oregano şi puţină sare. După 4-5 minute se adaugă ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi se continuă gătitul pentru 2-3 minute. Dacă această compoziţie pare uscată, se mai poate adăuga ulei de măsline. Spre final se adaugă caperele uscate şi se stropeşte cu oţetul aromat. După ce oţetul s-a evaporat se adaugă roşiile şi se găteşte aproximativ 15 minute, până când sosul scade. Se adaugă sare şi piper după gust. Se serveşte cald sau rece, decorat cu pătrunjel sau cu migdale prăjite.
Sursa:specialitateacasei.ro
www.mediafax.ro