Pentru ca suntem in post si suntem mai restrictionati la multe mancaruri, astazi avem o reteta delicioasa pe care sigur o vei aprecia la adevarata ei valoare. Cartofii grecesti au un gust deosebit, sunt foarte satiosi si vei dori sa ii servesti si in afara postului.Iata de ce ai nevoie:
Ingrediente:cartofi (de preferinta cu coaja rosie), ulei, sare, boia, piper (puteti folosi si alte condimente dar nu combinati prea multe)
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi mari apoi se pun la fiert in apa rece. Cand incepe sa fiarba apa se lasa 7 minute. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-o tava punem putin ulei (aprox. 50-100 ml la 6-7 cartofi) si apoi o bagam la cuptor 30 de secunde pana se incinge uleiul.
Scoatem tava si adaugam cartofii strecurati de apa. Ii condimentam si ii intindem usor in tava cu o spatula. Nu-i amestecati! Bagam tava la cuptor aprox. 15 minute, la 180 grade Celsius, si abia apoi ii intoarcem usor cu o spatula de lemn.
Ideea este sa se formeze dedesubt o crusta aurie, abia apoi trebuie intorsi. Mai lasam inca 15 minute, pana se rumenesc frumos pe toate partile.
Vezi si reteta pentru cartofii indieni:
Daca esti la post si nu stii cum sa mai diversifici felurile de mancare, Like a Chef vine cu idei nou noute pentru tine si foarte gustoase. Cine poate refuza o portie de cartofi indieni, pufosi, fragezi si aromati? Nu cred ca exista cineva, asa ca astazi iti vom oferi reteta.
Ingrediente: 600 grame de cartofi albi, turmeric, curry, 2 cepe, seminte de mustar negre.
Mod de preparare:
Curatati cartofii si puneti-i la fiert cu putina sare si turmeric, pentru a prinde o culaore aurie uniforma foarte aspectuasa si apetisanta. Dupa ce au fiert, varsati apa si adaugati pe rand, in aceeasi oala peste cartofi curry (cantitatea dupa preferinta), ceapa calita putin in prealabil, seminte negre de mustar si putin ulei de masline. Amestecati foarte bine cartofii cu ingredientele adaugate si transferati-i intr-o tigaie unsa cu putin ulei. Preincalziti cuptorul la 180 de grade si tineti-i timp de 30 minute in cuptor pentru a prinde o crusta delicioasa si sanatoasa.
Va asiguram ca veti fi cuceriti de acesti cartofi si ii veti gati indifrenet daca este post sau nu. Se pot consuma cu patrunjel pentru un plus de savoare.
Pofta buna tuturor si un post binecuvantat!
Vezi si reteta pentru chiftelute indiene de post:
Cel mai iubit aperitiv al indienilor este atât de ușor de făcut acasă! Extrem de aromat, crocant, ieftin și rapid! Perfect pentru cei care țin post și vegani, fără gluten… ce mai! De mâncat în cantități mari, pe nerăsuflate!
Ingrediente:1 ceapă galbenă, 2 cepe roșii, 2 căței de usturoi, 1 vârf de linguriță praf de ghimbir
1/2 linguriță turmeric, 1/2 linguriță pătrunjel uscat, 1/2 linguriță boia picantă, 100 g făină, 1 vârf de linguriță bicarbonat, 60-80 ml apă, sare și piper după gust, ulei
Mod de preparare:
Taie ceapa fâșii (să arate ca niște mini-spaghete, mai exact) și amestec-o într-un bol cu făina, bicarbonatul și toate condimentele.
Adaugă o linguriță de ulei și 60 ml de apă, amestecă bine până când ceapa e bine acoperită de aluat. Dacă acesta nu s-a distribuit în mod egal, adaugă și restul de apă și amestecă.
Încinge ulei în tigaie. Când începe să sfârâie, adaugă din aluatul format câteva “chifteluțe“, având grijă să nu se lipească între ele, desigur.Prăjește-le pe ambele părți până se rumenesc și scapă de excesul de ulei scoțându-le pe un șervețel de hârtie. (Da, le poți face și la cuptor, în tavă, ca să fie mai sănătoase).
Sursa:retete.unica.ro
Vezi si reteta pentru Chifteluțe de post din legume:
Imi plac chifteluţele din legume mai mult decât omoloagele lor din carne, aşa că le fac destul de des, atât în varianta de post, ca în reţeta de azi, cât şi în varianta de chifteluţe din legume cu ou. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, ambele variante sunt la fel de bune. Doar că la cele cu ou, fireşte, compoziţia se leagă mai uşor şi le fac mai rotunjoare, aşa cum se fac de obicei şi chifteluţele din carne.
Chifteluţele de post le fac foarte simplu, din legume crude date pe răzătoare şi sunt mai aplatizate ca să se coacă cât mai rapid şi în interior, să nu le ţin pe foc prea mult. Puteţi folosi orice legume aveţi la îndemână, în proporţiile preferate de voi.
Ingrediente:
1 morcov mare, 1 dovlecel, 1 felie de ţelină, 1 cartof, 1 ceapă micuţă, ½ ardei gras, ½ rădăcină de pătrunjel, un căţel de usturoi, aprox. 150 g de făină, sare şi piper după gust, mărar proaspăt tocat – opţional, ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Toate legumele spălate şi curăţate de coajă după caz, se dau pe răzătoarea cu găuri mari, iar usturoiul se pisează sau se trece prin presă.
Dovlecelul ras, fiind „cea mai apoasă” legumă, se presară cu puţină sare, apoi se pune într-o sită şi se apasă cu palmele pentru a elimina excesul de apă, după care se amestecă cu restul legumelor.
Opţional puteţi adăuga tot acum şi mărar sau pătrunjel verde tocat foarte fin.
Se adaugă sare şi piper după gust, apoi o lingură de făină care va absorbi apa lăsată de legume şi va ajuta la legarea compoziţiei. În funcţie de legumele folosite, e posibil să fie nevoie de un pic mai multă făină. Se frământă compoziţia ca să se omogenizeze şi să se lege.
Lăsaţi compoziţia deoparte 10-15 minute, timp necesar pentru ca făina să absoarbă apa din legume. Nu vă aşteptaţi să se lege la fel de bine precum chifteluţele din carne, dar va fi suficient cât să le puteti da o formă. Cu palmele uşor umede (sau unse cu foarte puţin ulei) se formează chifteluţe cât doriţi de mari, cât mai aplatizate ca să fim siguri că se vor coace şi legumele din interior.
Se dau chifteluţele prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins. Când sunt rumenite frumos, sunt gata. Se scot pe un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
Sunt bune şi calde, dar mai ales reci sunt excelente.Le puteţi păstra 2-3 zile la frigider.
Reţeta asta de chifteluțe de post din legume crude ne salvează de multe ori în perioadele de post pentru că sunt perfecte la orice masă a zilei. Ba uneori le pun între două felii de pâine, cu o frunză de salată sau rondele de roşii, ardei gras, castravete, ce am la îndemână şi obţin astfel cel mai gustos sandviş de luat la pachet. Simplu şi foarte bun! Dacă v-a plăcut chifteluţele de post, nu uitaţi să vă salvaţi sau să vă tipăriţi reţeta şi eventual să o treceţi în meniul săptămânal.
Sursă:bucate-aromate.ro