Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Dulceața de ceapă făcută în casă, o delicatesă franțuzească pe care o poți face simplu la tine în bucătărie

Dulceața de ceapă făcută în casă, o delicatesă franțuzească pe care o poți face simplu la tine în bucătărie

O componenta notabila a bucatariei frantuzesti este lispa combinatiei dintre picant si dulce, ceva intalnit adesea in alte bucatarii, dar destul de rar in Franta. De cele mai multe ori, dulcele se regaseste la finalul mesei sub forma desertului, ocazional mai poate fi observata o componenta usor dulce la aperitiv, combinat cu ceva bogat si gras precum foie gras sau preparate cu carne tocata, terine. Aceasta reteta este un exemplu pentru un astfel de preparat, dulceata de ceapa merge de minune cu un preparat bogat in grasimi animale.

Iata o reteta de dulceata de ceapa, este foarte simplu de preparat si poate aduce un strop de rafinament multor preparate cu carne sau legume. Reţeta este pentru circa 3 borcane medii, de 250 ml.

Ingrediente :
1 kilogram de ceapă (cea roşie are o aromă mai plăcută şi culoare mai frumoasă), 60 g de unt, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriţă de piper boabe, 1 frunză dafin, 1/2 linguriţă de sare, 400-500 grame zahăr, 1/4 lingurita de piper negru macinat, 1,5 lingura de otet din vin rosu
opţional : 2 linguri de Sherry, coriandru, cuişoare, chimion
Mod de preparare:
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o solzişori (fin, pe lung). Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie mare şi căliţi ceapa alături de piper, dafin, sare şi eventual, alte condimente (cuişoare, coriandru) timp de aproximativ 15 minute.
Când ceapa devine translucidă, adăugaţi zahărul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit timp de circa 30 de minute, sub capac. Dacă există riscul să se lipească de tigaie, puteţi adăuga puţină apă. Amestecaţi des.
Dupa cele 30 de minute, adăugaţi oţetul şi, eventual, lichiorul sherry şi mai fierbeţi 10 minute.
Dulceaţa poate fi păstrată într-un borcan acoperit în frigider pentru aproximativ două săptămâni sau poate fi păstrata la temperatura camerei în borcane sterilizate.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să sterlizaţi dulceaţa, ca să se păstreze mai mult timp.
Poftă bună!

  • Demisie neașteptată în PNL. Oficialul spune că ar fi dezamăgit poporul dacă continua mandatul
  • Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
  • Am crezut că fiica mea adoptivă mă duce la azil, dar destinația reală m-a lăsat fără cuvinte
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Beneficiile cepei:

Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar cunoaşte nu doar gustul său delicios în mâncăruri, ci şi efectele sale benefice pentru organism, atunci ar fi mai mai sănătoşi, spun specialiştii.
Ceapa poate fi consumată crudă, fiartă, uscată sau coaptă. Dr. Diana Stuparu, specialist în diabet, boli de metabolism şi de nutriţie la Spitalul Judeţean din Slatina, afirmă că ceapa are o compoziţie bogată în tiosulfinate, sulfuri şi sulfoide. Tiosulfinatele au proprietăţi antimicrobiene, dar în ceapă se găsesc doar un sfert din compuşii sulfului, spre deosebire de usturoi, care are o acţiune antimicrobiană mult mai puternică.

  • Misterele obiectelor găsite prin casă
  • Nu e glumă, se întâmplă la noi! O fată din Făgăraș picată la examenul pentru permis auto dintr-un motiv care ne-a făcut de râs în toată lumea: Așa ceva nu s-a mai auzit:
  • „Mamă, dacă nu te sun, înseamnă că m-au spânzurat!” Acestea au fost ultimele cuvinte ale romanului condamnat la moarte in Malaezia trimise in tara!
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Ceapa este folosită încă din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Ceapa este considerată de către mulţi ca fiind un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală, ea ajutând – vara – şi la îndepărtarea ţânţarilor.

Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare – de efect pentru gută şi artrită, antiseptice – luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene şi carminative – de efect pentru constipaţie şi balonări.

“Ceapa este o sursă bogată de fier prevenind anemia, fibre, potasiu – cu rol în echilibrul electrolitic al organismului -, vitamina A – protejează pielea şi mucoasele -, vitamina B – ajută la creşterea metabolismului şi are un rol clar în îmbunătăţirea sistemului imunitar şi a celui nervos, precum şi în menţinerea sănătăţii pielii şi muşchilor -, şi vitamina C, crescând rezistenţa sistemului imunitar”, spune dr. Diana Stuparu.

 

 

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Vinete coapte la borcan pentru iarnă

Vinete coapte la borcan pentru iarnă

Fursecuri nevinovate, un desert delicios fără zahăr, făină, grăsimi sau praf de copt

Plăcintă cu prune după rețeta lăsată moștenire de la bunica mea

„Mamă, dacă nu te sun, înseamnă că m-au spânzurat!” Acestea au fost ultimele cuvinte ale romanului condamnat la moarte in Malaezia trimise in tara!
Generale

„Mamă, dacă nu te sun, înseamnă că m-au spânzurat!” Acestea au fost ultimele cuvinte ale romanului condamnat la moarte in Malaezia trimise in tara!

Citeste mai multDetails
Misterele obiectelor găsite prin casă
Actualitate

Misterele obiectelor găsite prin casă

Citeste mai multDetails
Capat de drum pentru Laurentiu Besu
Actualitate

Capat de drum pentru Laurentiu Besu

Citeste mai multDetails
Anghel Damian, confesiune sinceră despre lupta nevăzută din spatele succesului
Actualitate

Anghel Damian, confesiune sinceră despre lupta nevăzută din spatele succesului

Citeste mai multDetails
Avertizare ANM: România Intră în Primul Episod de Iarnă Autentică. Ger de -20C, Ninsori și Viscol Extins
Actualitate

Avertizare ANM: România Intră în Primul Episod de Iarnă Autentică. Ger de -20C, Ninsori și Viscol Extins

Citeste mai multDetails
Premierul Ilie Bolojan cere adoptarea urgentă a măsurilor fiscale: „Nu există altă soluție”
Actualitate

Premierul Ilie Bolojan cere adoptarea urgentă a măsurilor fiscale: „Nu există altă soluție”

Citeste mai multDetails
Tot mai multe persoane aleg să poarte părul cărunt natural. Psihologii explică ce transmite această opțiune
Actualitate

Tot mai multe persoane aleg să poarte părul cărunt natural. Psihologii explică ce transmite această opțiune

Citeste mai multDetails
De ce merge încet internetul? 8 obiecte care afectează semnalul Wi-Fi și trebuie îndepărtate de router
Actualitate

De ce merge încet internetul? 8 obiecte care afectează semnalul Wi-Fi și trebuie îndepărtate de router

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact