marți, 5 decembrie 2023
Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rețete » Placinte » Focaccia cu măsline și ierburi aromatice

Focaccia cu măsline și ierburi aromatice

Cum să prepari lipiile turcești din copilărie. Am aflat rețeta din brutăriile turcești și am preparat-o acasă

Focaccia, painea de origine italiana,  este foarte aromata, se face foarte usor si nu e nevoie de niciun fel de mixer, robot de bucatarie sau masina de facut paine, pentru ca se framanta foarte usor cu mana. Din cantitatile de mai jos va iese o focaccia de 28 cm diametru si cam 5 cm grosime, care e suficienta 2 zile. Reteta in sine e foarte simpla, dureaza putin intr-adevar pana creste coca, dar va asigur ca merita: este o paine facuta in casa, stii sigur ce contine, o condimentezi dupa bunul tau plac si e mereu proaspata si la indemana.

Ingrediente: 350g faina alba, 200ml apa calduta, un pliculet drojdie uscata,  2 lingurite zahar,  o lingurita sare,  o lingura mare ulei de masline,  150g masline fara samburi si feliate,  o lingurita oregano,  o lingurita busuioc,  o lingurita rozmarin

Vezi și...

Tămâia topește chisturile de pe ficat, plămâni, rinichi și ovare

Tămâia topește chisturile de pe ficat, plămâni, rinichi și ovare

Ciolan de porc la cuptor – merită să-i acordați puțin timp acestei rețete

Ciolan de porc la cuptor – merită să-i acordați puțin timp acestei rețete

Pentru garnisit: ulei de masline, sare, ierburi aromatice, felii de masline

Mod de preparare:

Mai intai amestecam apa, drojdia, zaharul si sarea pana se dizolva drojdia, apoi lasam 10 minute intr-un loc caldut, pentru a se activa drojdia. Intr-un bol incapator cernem faina si ii facem o gropita in mijloc, unde urmeaza sa turnam amestecul de drojdie (maiaua). Turnam apoi si uleiul de masline si framantam cca 5 minute, sau pana avem un aluat omogen. Mutam apoi aluatul pe planseta tapetata usor cu faina (aluatul ar trebui sa nu se lipeasca deloc de degete sau de masa, deci faina e mai mult o masura preventiva) si il mai framantam alte 5 minute, pentru a avea un aluat elastic si care nu se lipeste deloc.

Mutam apoi aluatul intr-un bol curat, usor uns cu ulei de masline si il punem intr-un loc caldut, la dospit, cca o ora. Dupa o ora, sau cand aluatul isi dubleaza volumul, il apasam usor cu degetele pentru a scoate aerul, apoi il intindem pe planseta (cu sucitorul) si punem maslinele si ierburile aromatice (nu uitati sa pastrati cateva masline pentru garnisit).

Inchidem foaie de aluat (la fel ca pizza calzone), astfel incat umplutura sa ramana la mijloc si il framantam bine de tot, pentru ca umplutura sa se distribuie uniform in tot aluatul. Il punem apoi intr-o tava de tort cu peretii detasabili (sau puteti folosi orice alta forma, nu neaparat rotunda sau puteti pur si simplu sa puneti aluatul pe o tava si sa ii dati voi o forma oarecare) si il nivelam frumos folosind o lingura. Lasam din nou aluatul la dospit, asezand tava intr-un loc caldut, acoperita cu un prosop curat sau cu folie alimentara transparenta, alte 20 minute.

Dupa cele 20 minute, facem cu degetul niste gauri in aluat, nu foarte dese insa pe toata suprafata aluatului. Il lasam sa creasca alte 20 minute, intre timp incingem cuptorul la 180 de grade. La sfarsitul timpului de dospire, turnam peste aluat ulei de masline, astfel incat sa intre bine in gaurelele pe care le-am facut in aluat. Presaram deasupra sare de mare si ierburi aromatice dar si cateva feliute de masline, cele pe care le-am pus deoparte. Dam apoi tava la cuptor 20-25 de minute sau pana creste frumos si are o crusta aurie frumoasa. Desfacem peretii tavii, scoatem focaccia si daca mai avem rabdare, o lasati sa se raceasca un pic, dupa care puteti sa treceti la actiune (infulecarea, cum ar veni).

Nu pot sa va descriu in cuvintele-mi stangace cum poate mirosi in casa in timp ce se coace focaccia asta. Si numai pentru miros merita sa faceti painea asta! Partea buna este ca sunt foarte multe variatiuni la reteta si puteti pune in loc de masline ceapa tocata marunt, usturoi, rosii cherry si cam orice fel de condimente va trec prin minte. O sa va arat rand pe rand si alte variante de focaccia pe care le-am facut si urmeaza sa le fac. Sper ca v-am lamurit cu tot ce am scris ca e o paine de casa care trebuie incercata si daca nu v-am lamurit, fac un ultim efort cu pozele de mai jos. Sa va fie de bine!

Vezi si reteta pentru lipiile turcesti:

La ce te duci cu gandul cand auzi ,,lipii turcesti”? Eu cu siguranta calatoresc in timp si imi amintesc cu placere perioada copilariei, atunci cand stateam la cozi la brutariile turcesti pentru a cumpara cele mai bune lipii. Mirosul ispititor il simteam de pe balcon, cea mai buna reclama! Mirosul. Dupa ce achizionam 2, 3 lipii, ajungeam fericita acasa, o rupeam in doua si mancam cu ce aveam prin casa, era buna cu absolut orice, chiar si goala. Combinatia preferata era cu telemea de vaca luata de la tarani si ceapa verde, o delicatesa…ce sa mai! Pentru ca astazi nu mai avem parte de aceleasi brutarii, m-am interesat de reteta si am obtinut-o. Gustul este autentic si foarte buuun. Sper sa va placa si voua. Iata de ce aveti nevoie.

Ingrediente:
750g faina alba (daca gasiti faina pentru paine, cu atat mai bine, plain strong flour), 15g sare, 15 g ulei de masline, 10g zahar, 7g (un plic) drojdie uscata (numai pentru 500g faina!), 540 ml apa calduta

Ingrediente pentru uns lipia turceasca:
1 ou amestecat cu apa in proportie de 1:1, seminte de susan si de mac (dupa preferinta puteti adaugasi si semninte de dovleac, floarea soarelui, chia).

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine cu robotul cam 8-10 minute. Aluatul este moale si lipicios. Se lasa la crescut 1 ora, 1 ora si jumatate. Se rastoarna apoi pe o suprafata presarata cu faina si se imparte in 3, dar cu atentie, fara sa miscati mult aluatul, ca sa nu iasa aerul din el. Se mai lasa la crescut inca o data, acoperite, 20 minute.
Se formeaza apoi forme rotunde, lunguiete sau ovale si se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Se ung cu oul amestecat cu apa si apoi se impung cu degetul aratator astfel incat sa ramana gaurele in aluat. Se presara cu semintele preferate si se mai lasa 20 minute la crescut. Se dau la cuptorul preincalzit (250°C) 7-9 minute. Nu mai mult pentru ca-si pierd atunci elasticitatea caracteristica.
Taina la uns: apa ofera luciu, oul culoare.

Daca ti-a placut aceasta reteta, arata-le si prietenilor tai!

Pofta buna!

Sursa: elady.ro

teoskitchen.ro

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Ciorbă ardelenească cu cartofi și afumătură. O bunătate pe care o vei adora

Urmatorul Articol

Secretul celei mai fragede și suculente fripturi de porc. Așa trebuie preparată pentru un preparat perfect

Articole Similare

Atenţie! Nu este bine să mâncăm roşii cu brânză. Până acum nu s-au ştiut motivele, dar ADEVĂRUL a ieșit la iveală!
Generale

Atenţie! Nu este bine să mâncăm roşii cu brânză. Până acum nu s-au ştiut motivele, dar ADEVĂRUL a ieșit la iveală!

Care e starea soției lui Mircea Bravo după ce au fost implicați într-un accident rutier
Generale

Care e starea soției lui Mircea Bravo după ce au fost implicați într-un accident rutier

Scandal monstru după moartea Ronei
Generale

Scandal monstru după moartea Ronei

Ghicești cine e azi băiețelul din poză? Îndrăgitul artist român suferea de strabism în copilărie „Nu vă uitați la ochi. Aveam atenție distributivă!”, a glumit el acum.
Generale

Ghicești cine e azi băiețelul din poză? Îndrăgitul artist român suferea de strabism în copilărie „Nu vă uitați la ochi. Aveam atenție distributivă!”, a glumit el acum.

Sigur NU stiai. Ce reprezinta ultima cifra din CNP-ul tau. Ascunde un secret la care nu te asteptai
Generale

Sigur NU stiai. Ce reprezinta ultima cifra din CNP-ul tau. Ascunde un secret la care nu te asteptai

La 3 luni de la căsătorie a rămas însărcinată, dar la prima ecografie, doctorii au rămas șocați când s-au uitat la ecran: „Așa ceva se întâmplă o dată la 15 milioane de nașteri” Ce avea femeia în ea e unic, nici acum nu-i crede nimeni…
Generale

La 3 luni de la căsătorie a rămas însărcinată, dar la prima ecografie, doctorii au rămas șocați când s-au uitat la ecran: „Așa ceva se întâmplă o dată la 15 milioane de nașteri” Ce avea femeia în ea e unic, nici acum nu-i crede nimeni…

Urmatorul Articol
Secretul celei mai fragede și suculente fripturi de porc. Așa trebuie preparată pentru un preparat perfect

Secretul celei mai fragede și suculente fripturi de porc. Așa trebuie preparată pentru un preparat perfect

Noutăți

Te anunțăm când apar articole noi? Apăsă aici

Articole Populare

„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a stârnit furia și isteria! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e foarte simplu:
Generale

„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a stârnit furia și isteria! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e foarte simplu:

O problemă de matematică dintr-un manual de clasa a II-a a stârnit sentimente care mai de care mai acide, de...

Citeste mai mult
Au început controalele! S-au dat amenzi uriașe! Stai la casă sau deții un teren? Amenda trece de 500 de euro dacă nu faceți asta de urgență

Au început controalele! S-au dat amenzi uriașe! Stai la casă sau deții un teren? Amenda trece de 500 de euro dacă nu faceți asta de urgență

Sigur n-o recunosti! A copilarit la „coada vacii”, dar nu ii e rusine sa recunoasca

Sigur n-o recunosti! A copilarit la „coada vacii”, dar nu ii e rusine sa recunoasca

Maria Dragomiroiu a fost umilită după 40 de ani de muncă: “Cum să trăiesc cu banii ăștia?” Ce pensie primește artista

Maria Dragomiroiu a fost umilită după 40 de ani de muncă: “Cum să trăiesc cu banii ăștia?” Ce pensie primește artista

Ce pensie minimă primești dacă ai cotizat doar 10 – 15 ani

Ce pensie minimă primești dacă ai cotizat doar 10 – 15 ani

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2023 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2023 Femina.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici
Go to mobile version