Lasagna este una dintre preferatele copiilor mei și de aceea trebuie să fiu întodeauna creativă astfel încât să nu se plictisească de ea. Încerc să combin cele mai sănătoase ingrediente pentru a le oferi toate vitaminele si proteinele necesare. Iata cum se prepara lasagna cu vinete si pui!
Ingrediente:
3-4 vinete de mărime mijlocie, 3 roşii potrivite, 1 ardei roşu, 400 g carne tocată de pui CocoRico, 300 g caşcaval ras, 1 ceapă roşie, 1 ou, 1 legatura pătrunjel, 12 foi lasagna, 50 g unt, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingura pesmet, sare, piper.
Mod de preparare:
1. Pentru inceput trebuie pregătite foile de lasagna, pentru că trebuie fierte in apă cu sare cu multă atenţie să nu se rupă, conform instrucţiunilor de pe pachet. Este foarte important să ţineţi cont de acest aspect la orice tip de lasagna. Prin procesul de fierbere, foile se inmoaie şi atunci cand se servesc combinate cu legume, branză sau carne sunt foarte moi şi se imbină foarte bine cu umplutura. Mai este indicat să se păstreze şi apa in care au fiert, pentru că se stropesc din cand in cand cat stau la cuptor, să nu se usuce şi să nu devină crocante.
2. Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele şi se prăjesc 5 minute pe o parte şi 5 minute pe cealaltă parte şi se lasă să se scurgă de ulei.
3. Ceapa se căleşte in puţin ulei şi se adaugă carnea tocată, sarea, piperul, iar aopoi se pun la rece. Cand compoziţia de carne s-a răcit, se adaugă oul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se amestecă bine, pană se omogenizează. Se pregăteşte tava cu unt şi cu puţin pesmet şi se aşază un rand de vinete, un rand de foi, peste care se presară caşcaval, un rand de carne şi tot aşa pană se acoperă cu ultimul strat de vinete. Peste vinete se pun roşiile rondele şi caşcavalul ras.
4. Se bagă la cuptor la o temperatură de 160 grade, iar după ce s-a rumenit se serveşte caldă, ornată cu pătrunjel verde.
În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.Aceste legume sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care vor să ţină cure de slăbire, datorită numărului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g).
Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numără:
Prevenirea bolilor cardiovasculare, Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer, alungă insomniile şi stările de nervozitate. De aceea, specialiştii recomandă persoanelor nelinistite şi agitate să includă în meniul lor cât mai multe preparate cu vinete.
Vezi si reteta pentru chiftelute din vinete:
Ingrediente: 3 vinete, 2 dovlecei, o ceapă, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină mică, 2 morcovi, 3-4 căţei de usturoi, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 100 g brânză, două ouă, 50 g făină, ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: se folosesc vinete mici, lunguieţe, care nu au prea multe seminţe. Se taie în jumătăţi, se fierb, apoi se scurg bine, se răcesc şi se taie cubuleţe. Se spală şi se curăţă toate legumele.
Dovleceii se taie cubuleţe, ceapa, mărarul şi pătrunjelul se toacă, rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mică, iar usturoiul se pisează. Într-un castron se bat ouăle cu brânza rasă şi cu două linguri de făină, apoi se încorporează legumele şi verdeaţa şi se pun sare şi piper după gust.
Se amestecă bine compoziţia şi se formează cu mâna umedă chifteluţe, care se trec prin făină. Se prăjesc în ulei încins, întorcându- se pe ambele părţi, până se rumenesc.
Le poţi servi ca atare sau cu un sos tzatziki, preparat extrem de simplu din iaurt gras, usturoi pisat, castravete mărunţit şi sare.
Sursă: retete.me
libertatea.ro