Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Mâncare de gutui cu porc și rachiu de fructe

Mâncare de gutui cu porc și rachiu de fructe

Este un preparat foarte apreciat in bucataria romaneasca, dar prezent si in cea turceasca, marocana sau araba. Carnea folosita poate fi de pui, miel, vita sau chiar de porc. Iti vor trebui urmatoarele: 1 kg gutui, 1 kg carne de pasare (copane si piept),100 g unt,2 linguri zahar,1 lingură faina, 3 linguri vin alb sec, 25 ml rachiu de fructe sau coniac, 250 ml supa de carne, sare, piper, patrunjel.
Mod de preparare:
Gutuile se spala si se curata bine de cotoare si samburi, iar apoi se taie felii. Se rumeneste carnea in unt, iar separat intr-o cratita mai mare se incinge faina, care se stinge apoi cu supa de carne. Dupa ce ai rumenit carnea, scurge-o de grasime si pune-o la fiert in zeama de carne, circa 5-10 minute. In restul de unt pune la prajit feliile de gutui, pana incep sa faca crusta. Se aseaza si acestea in cratita cu supa de carne. Separat se caramelizeaza zaharul, care apoi se stinge cu vin, rachiu si un pic de zeama de la mancarica, dupa care se varsa totul in cratita. Aceasta se condimenteaza, apoi se baga la cuptor, la foc mic, timp de o ora sau mai mult, pana cand a scazut zeama de tot. Se orneaza cu fire de patrunjel si se serveste cu nerabdare.

Pofta buna!

Sursa:arctic.ro

  • Adio săptămâna de lucru de 5 zile! Vești excelente pentru angajați
  • Adevărul despre soțul Teodorei iese la iveală. Detalii neștiute despre relația lor au fost dezvăluite abia acum
  • Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Vezi si reteta pentru Cotlet de porc:

Știe toată lumea că la noi, la români, carnea de porc este cea mai agreată. Oricâte avertizări mai mult sau mai puțin fondate ar emite nutriționiștii, oricât de tare ne-am teme de colesterol, cu greu ne abținem să nu ne bucurăm de o friptură rumenă, suculentă și gustoasă, măcar din când în când.
Cotletul de porc dezosat este una din piesele cele mai dorite ale carcasei de porc, carnea sa albă și destul de slabă, cu fribrele aliniate pe lungime, fiind pe placul celor mai mulți. Din cotletul de porc dezosat și degresat putem face șnițele foarte gustoase, la fel de potrivite sunt feliile de cotlet și pentru un escalop de porc cu sos natur/de ciuperci/de smântână sau de roșii iar din bucata întreagă de cotlet putem face o minune de friptură umplută, putem pregăti un cotlet de porc afumat și câte și mai cât la fel de cărnoase și de delicioase.
Povestea de azi este despre o friptură perfectă (după gustul meu) din cotlet de porc, făcută la cuptor, fără niciun fel de alte instrumente decât cele care se găsesc în majoritatea bucătăriilor casnice.
Știm deja că este o adevărată provocare să nimerești, din cotletul de porc, o friptură simplă care să rămână suculentă, carnea slabă a acestuia făcând să se usuce rapid și să devină tare și greu de înghițit. Acesta este, de altfel, motivul pentru care feliile de cotlet nu sunt tocmai recomandate pentru pregătirea la grătar, pentru că se usucă prea tare, prin contrast cu ceafa, din care se obțin acele felii fripte deosebit de fragede.
Ei bine, după rețeta de azi, sper că nu va mai merge nimeni la nimereală, pentru că voi consemna cât pot de amănunțit tot ceea ce fac eu pentru o friptură cu mijlocul rozaliu și suculent, exact așa cum se vede în prima imagine de mai sus.

Ingrediente: 1 bucată de cotlet de porc dezosat de 1,5 kg, parțial degresată (e bine să mai aibă un strat milimetric de grăsime care va contribui atât la frăgezime, cât și la gust, în plus, nu vom adăuga alte grăsimi), 1 1/2 lingurițe de sare grunjoasă1 linguriță de piper, 1 lingură de rozmarin sau cimbru tocat (sau nici una nici cealaltă, dacă nu vă plac aceste arome)
opțional: 1/2 linguriță semințe de fenicul zdrobite sau de chimen măcinat (dacă preferați, puteți adăuga și alte condimente), 1 ceapă, 1 căpățână întreagă + 3 căței de usturoi, 2-3 fire de cimbru, rozmarin proaspăt, foi de dafin
Opțional, pentru sos: 150 ml. supă concentrată de pui, 2 linguri de oțet balsamic, 30 de grame de unt.

 1. Sarea, piperul, ierburile aromatice tocate (dacă folosiți), 3 căței de usturoi tocați și celelalte condimente (eu am folosit semințe de fenicul zdrobite, mi se pare că se potrivesc perfect la carnea de porc) se dau la blender sau se mărunțesc într-un mojar până la obținerea unui amestec semiuscat. Cotletul trebuie curățat cu un cuțit bine ascuțit de pielițele argintii de la suprafață, dar e bine să păstrăm un strat milimetric de grăsime. Se freacă bine bucata de cotlet pe toată suprafața cu condimentele pregătite apoi se pune într-o caserolă/pungă de plastic, se închide bine și se păstrează la frigider 6-12 ore. Evident, puteți să faceți asta de cu seară și să lăsați bucata de carne peste noapte sau puteți să condimentați carnea ziua și să o lăsați până seara. Eu am lăsat-o de dimineața până pe la ora 19, cam 8 ore în total.
2. Înainte de a ne apuca de treabă, carnea trebuie readusă la temperatura camerei, asta înseamnă că se va scoate de la frigider cu cel puțin 1 oră înainte de a începe să o gătim efectiv. În cazul în care se va porni procesul de gătire cât carnea va fi încă foarte rece, toate indicațiile atât de importante ale rețetei, referitoare la timpul de gătire, nu vor mai fi valabile. În acest răstimp, până ce carnea se ”aclimatizează”, se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius, preferabil cu ventilație. Dacă nu aveți un cuptor cu funcția de ventilație, setați la 190 de grade Celsius.
3. Se încinge pe foc iute o cratiță largă sau o tigaie și se așează bucata de cotlet, în prealabil ștearsă pe suprafață cu șervețele absorbante de bucătărie, cu partea cu grăsimea în jos. În scurt timp, grăsimea se va topi, permițându-ne să rumenim carnea rapid pe toate părțile (cam 10 minute va dura asta, în total).
4. Dacă aceeași tigaie/cratiță în care am rumenit carnea merge și la cuptor, e perfect, dacă nu, vom muta carnea în alt vas. Eu am folosit o tigaie mare de fontă, la care am și capac, am gătit-o de la început până la sfârșit în aceasta. Am adăugat în tigaie ceapa curățată și tăiată în sferturi, la fel, căpățâna de usturoi tăiată în 2, pe lățime, ierburi aromatice și cam 50 de ml. de apă fierbinte. Am acoperit vasul cu capacul (se poate acoperi bine cu o folie de aluminiu, în caz că nu aveți un vas pentru cuptor cu capac) și l-am dat la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, ventilat, respectiv 190 de grade fără ventilație.
5. Acum ajungem la ceea ce e cu adevărat important pentru reușita fripturii noastre: temperatura internă a unui cotlet de porc gătit conform regulilor de siguranță alimentare este de 71 de grade Celsius. Dacă vreți părerea mea, cu titlu absolut subiectiv, mie mi se pare încă și mai delicios dacă îl scoatem din cuptor când această temperatură internă este pe la 65 de grade, dar, pentru cei care nu cunosc sursa de proveniență a cărnii folosite/cei care doresc un produs 100% sigur/cei care preferă carnea bine gătită, 71 de grade Celsius e chiar cum trebuie. De asemenea, această temperatură internă este limita maximă, dacă ne dorim să obținem o friptură suculentă și nu o bucată de iască greu de înghițit.
Cum să facem, pentru că nu toți avem un termometru cu citire instantanee sau un cuptor cu sondă de temperatură care să ne ajute să ne dăm seama când a fost destul? Ei bine, trebuie să calculăm timpul de gătire a câte 20 de minute/fiecare 450 de grame de carne. Bucata mea de cotlet de porc dezosat a cântărit 1,5 kilograme, așa că am socotit și mi-a rezultat că ar trebui să o țin în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius 1 oră și 10 minute. După o oră, am îndepărtat capacul de pe vas, așa încât carnea să se mai rumenească la suprafață iar la trecerea timpului indicat, am scos cratița din cuptor, am insertat termometrul în carne, așa încât vârful sondei să ajungă exact în centrul acesteia și… după cum se vede, exact 71 de grade Celsius, temperatura țintă.
5. Carnea se lasă să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia. În acest răstimp, fibrele cărnii se vor reimpregna cu sucuri și vor deveni moi și delicate.
După cele 15 minute de odihnă, friptura își va dezvălui interiorul de un roz pal, suculent și fraged, așa cum se vede în prima imagine a articolului. Se servește friptura caldă sau rece, pentru că e o minunată alternativă la mezeluri, în sandvișuri sau pe platouri reci. Caldă, se potrivește cu tot felul de garnituri, mie îmi place tare mult alături de salata de cartofi cu ridichi sau de varza roșie călită.
Să vă fie de folos și poftă mare!
Sursa:retetecalamama.ro
  • Cum poți să afli online ce vechime ai în câmpul muncii și cât ai contribuit la fondul de pensii
  • Cazul crimei din Cosmopolis se complică: soțul victimei, acuzat de amenințări la adresa fiicei asasinului
  • Durere fără margini la priveghiul Teodorei Marcu: „Nu poate înțelege ce s-a întâmplat”
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri
SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Acest mic dejun este foarte sănătos și sățios! Află chiar acum această rețetă foarte simplă

Mic dejun sănătos cu fulgi de ovăz. Este de post și este foarte sățios!

Saramură de crap cu mămăliguță

Saramură de crap cu mămăliguță

Robert Lupu, criminalul din Onești, a postat un mesaj tulburător cu câteva zile înainte să o ucidă pe Teodora Marcu
Actualitate

Robert Lupu, criminalul din Onești, a postat un mesaj tulburător cu câteva zile înainte să o ucidă pe Teodora Marcu

Citeste mai multDetails
Mâna Maicii Domnului – Planta cu puteri tămăduitoare. Beneficii uimitoare ale caprifoiului
Actualitate

Mâna Maicii Domnului – Planta cu puteri tămăduitoare. Beneficii uimitoare ale caprifoiului

Citeste mai multDetails
Tragedie: Teodora Marcu, ucisă la doar 23 de ani de fostul iubit. Tânăra era însărcinată
Actualitate

Tragedie: Teodora Marcu, ucisă la doar 23 de ani de fostul iubit. Tânăra era însărcinată

Citeste mai multDetails
Actualitate

Ce se întâmplă când moștenitorii nu se înțeleg: Ghid practic pentru conflictele de succesiune

Citeste mai multDetails
Cum poți să afli online ce vechime ai în câmpul muncii și cât ai contribuit la fondul de pensii
Actualitate

Cum poți să afli online ce vechime ai în câmpul muncii și cât ai contribuit la fondul de pensii

Citeste mai multDetails
Crimă șocantă în Cosmopolis: Teodora Marcu, fostă concurentă la „Insula Iubirii”, împușcată mortal de fostul iubit
Actualitate

Crimă șocantă în Cosmopolis: Teodora Marcu, fostă concurentă la „Insula Iubirii”, împușcată mortal de fostul iubit

Citeste mai multDetails
Actualitate

Trucul cu oțet și pâine care elimină mirosurile neplăcute din casă: Natural, simplu și eficient

Citeste mai multDetails
Declarații controversate în emisiunea lui Dan Diaconescu: Gelu Vișan vorbește despre Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru
Actualitate

Declarații controversate în emisiunea lui Dan Diaconescu: Gelu Vișan vorbește despre Nicușor Dan și partenera sa, Mirabela Grădinaru

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact