Ouăle sunt un aliment foarte sanatos pe care toti trebuie sa il adoptam in alimentatia noastra pentru a ne asigura necesarul de energie pentru intreaga zi. Astazi iti prezentam o reteta foarte gustoasa pe care sigur nu ai mai incercat-o: omleta la cuptor, iata cum se prepara!
Ingrediente:
4 oua, 50 gr bacon, 1 ceapa mica (cca 50 gr), 1 cartof mediu (cca 200 gr), 2 fire patrunjel, 1 fir mic tarhon (sau marar), 1 lingura ulei, sare, piper negru, 2 rosii cherry
Mod de preparare:
Se taie baconul fasiute. Ceapa se taie in doua pe lungime si apoi felii subtiri. Separati feliile. Cartoful se curata si se taie cubulete mici de cca. 1 cm.
Intr-o tigaie de 16 cm diametru, puneti baconul la foc mic pana-si lasa grasimea si incepe sa se rumeneasca. Nu-l lasati sa se faca crocant. Scoateti baconul din tigaie.
Adaugati peste grasimea lasata de bacon inca 1 lingura ulei.
Adaugati ceapa si cartofii si caliti totul la foc mediu spre mic pana cartofii sunt facuti si ceapa are un miros dulceag (cca 10 minute). Amestecati din cand in cand.
Puneti baconul inapoi in tigaie, adaugand si verdeata tocata. Amestecati. Condimentati cu putin piper negru si putina sare.
Bateti bine ouale cu 1 lingura de apa, putina sare si piper si tunati-le in tigaie. Amestecati scurt, doar cat sa se distribuie cartofii egal in tigaie. Lasati tigaia pe foc pana vedeti ca se incheaga pe margini (cam 1 minut).
Transferati tigaia in cuptorul incins la 190C pentru 13 minute.
Mutati omleta pe un fund de lemn si taiat-o in 8. Serviti-o calda cu o salata proaspata.
Vezi si reteta pentru
Frittata este o omleta italiana, pentru incepatori as zice. Fiind coapta in cuptor nu necesita impaturiri, intoarceri sau alte aptitudini ca si omleta frantuzeasca. La dimensiunea asta (25 cm, facuta din 8 oua), am copt-o la 190C, fiind o temperatura suficient de mare incat sa faca ouale sa creasca un pic la cuptor, dar nu atat de mare inca sa se arda dedesubt. Se obtine astfel o omleta pufoasa, usoara si aspectuoasa, care poate fi taiata felii. E buna chiar si rece.
Ingrediente:
8 oua
1 lingura smantana acra
1/2 punga mix de ciuperci congelate (punga de 450 gr; punga mea contine pleurotus, champignon, shiitake, hribi si ghebe)
1 fir cimbru
1 manunchi ceapa verde mica (chives)
75 gr branza de capra
sare, piper, chili
2 linguri ulei
Portii: 4
Preparare
Frittata cu ciuperci si branza de capra
Intr-o tigaie larga se pun ciupercile si se docongeleaza (pana sunt moi si au lasat mult suc). Se scot cu o paleta si se preseaza sa iasa apa din ele. Sucul lasat de ciuperci poate fi salvat (chiar congelat) pentru alte retete.
* daca folositi ciuperci proaspete, sariti acest pas
Intr-o tigaie de 22-25 cm diametru, care merge si la cuptor, se incinge bine uleiul.
Se adauga ciupercile si se soteaza rapid, la foc mediu, pana se rumenesc un pic pe toate partile.
Se bat ouale scurt, pana se amesteca. Se adauga smantana, verdeturile tocate si condimentele (sare, piper, putin chili) si se bate pana se omogenizeaza.
Se toarna acest amestec uniform peste ciuperci. Nu se amesteca si nici nu se scutura tigaia. Se rupe branza bucatele si se aseaza deasupra, pe toata suprafata omletei. Acum ar trebui sa se vada ca marginile omletei sunt deja inchegate (vezi poza 3).
Se da tigaia la cuptor la 190C timp de maxim 10 minute. Dupa 5 minute o puteti verifica, omleta ar trebui sa arate usor umflata. Cand o atingeti si nu mai e ou crud deasupra e gata.
Pofta buna!
Sursa: e-retete.ro