Vinete la borcan pentru iarna, reteta simpla, doar cu sare si ulei, fara conservanti-reteta veche, asa cum se face de foarte multi ani. Iarna se desface borcanul si imediat se face o salata sau o musaca. Cum se verifica vinetele sa fie bune? Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase și pufoase. Le strângi între degetul mare şi cel arătător şi trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime : vinetele tari au semințe mari, iar cele verzui sunt amare. Când le cumperi, uită-te la codiţe, să fie cât mai verzi şi fragede. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Alege vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase.
Reteta de vinete la borcan pentru iarna este extrem de simpla, nu ne trebuie multe ingrediente si nici nu necesita multa munca.
Igrediente: vinete coapte, sare, ulei
Mod de preparare:
Se coc vinetele (pe gratar, dar se pot coace si in cuptor, pe plita sau in tigaia grill, pe aragaz)
Se lasa vinetele la racorit, dupa care se curata cu grija si se pun la scurs intr-o sita de plastic (nu din metal, sa nu oxideze) asezata peste un castron incapator. Vinetele coapte se lasa la scurs cateva ore (sau peste noapte).
Se toaca vinetele, cu ajutorul unui satar de lemn sau plastic si se amesteca bine cu sarea prevazuta in reteta.La 3 kilograme de vinete tocate, se adauga o lingura de sare gronjoasa. Vinetele coapte se asaza in borcane.
Deasupra vinetelor coapte se toarna cate un strat de ulei, care are rolul de a impiedica aerul sa patrunda in borcane.
Se pun capacele si se inchid bine borcanele
Borcanele astfel pregatite se asaza intr-o cratita mare cu apa si se porneste focul (mic).
Borcanele cu vinete coapte se fierb in aceasta baie de apa pentru sterilizare (20-25 min) din momentul in care apa incepe sa fiarba
Dupa aceasta operatiune, borcanele se scot din apa si se invelesc in paturi, lasandu-se sa se raceasca lent pana a doua zi (dunst).
De acum, borcanele cu vinete coapte pot fi transferate in camara, iar in sezonul rece se pot folosi la salate de vinete sau chiar pentru a prepara un delicios drob, ori o mancare cu ardei copt si vinete coapte sau o musaca de legume.
Cum cureti vinetele sa nu se innegreasca:
Vinetele se curăță încă fierbinți, să rămână miezul cât mai alb, având grijă ca, în timpul îndepărtării cojii, să se clătească degetele în apă rece, însă imediat să se șteargă mâna cu prosopul, ca apa să nu vină în contact cu miezul vinetei, altfel se înnegresc.
După ce le-ai copt şi le-ai curăţat de coajă le pui pe un tocător înclinat spre chiuvetă, le despici în două pe lungime să se scurgă bine şi mai cureţi din seminţele negre. ATENŢIE : Dacă le laşi la scurs direct în chiuvetă pune o folie de plastic sau aluminiu pe locul unde se scurge zeama de la vinete pentru că pătează. Nu le atinge cu nimic metalic. Foloseşte o lingura din lemn sau o spatulă specială din plastic.
Cum salvezi o salată amară:
După ce le coci şi le cureţi şi ţi-ai dat seama că sunt amare, pune-le pe un fund de lemn, mărunţeşte-le cu o lingură de lemn, presară-le cu sare şi inclina fundul, ca să se scurgă zeama iute. Se mai poate lua din „amăreală”cu puţină maioneză sau dovlecel fiert şi tocat.
Sfaturi pentru o salată reușită:
Pentru ca salata de vinete să fie cât mai albă şi pufoasă, pune vinetele în blender. Amestecate în acest fel vor fi mult mai aerate. Câteva picături de lămâie o mai albeşte.
În cazul în care faceţi salata cu maioneză, puteţi pune câteva linguri de smântână, amestecate la finalul maionezei. Atenție : Se foloseşte doar smântână cu o grăsime de 20% şi nu se amestecă în prealabil în cutie. Se pune pe rând câte o lingură şi următoarea abia după ce s-a omogenizat precedenta. De asemenea, la maioneză puteţi folosi mixerul pentru că va ieşi mult mai uşor amestecul.
Sursa: retetelemeledragi.com
Poza:bucataras.ro