Sarmalele sunt mandria romanilor, si le iubim indiferent daca sunt de dulce sau de post, si chiar ne bucuram ca avem ocazia sa le diversificam in functie de preferintele noastre. Astazi iti prezentam mai multe moduri in care poti prepara sarmalutele de post, astfel incat sa poti varia si sa nu te plictisesti de acelasi gust mereu.
Sarmalutele cu legume in goi de varza.
Ingrediente:200 g orez, 3-4 linguri ulei, 1 ceapă, 2 morcovi, 2 gogoşari sau ardei graşi, 1 legătura pătrunjel şi mărar, 1 varză murată, 2 linguri suc de roşii, sare, piper măcinat, piper boabe
Mod de preparare pentru rețete sarmale de post în varză murată:
Se curăță orezul și se spală. Se desfac foile de varză, se spală şi apoi se lasă la scurs. Se călește ceapa tocată mărunt împreună cu orezul, 1-2 minute, într-o cratiță încinsă cu ulei. Se taie morcovii în cubulețe şi se pun în compoziţia de orez. Se toarnă apoi puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se adaugă miezul de varză tocat mărunt și gogoşarii tăiaţi cubuleţe. Se amestecă uşor şi se potrivește gustul cu sare, piper şi verdeaţă. Foile de varză se umplu cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, timp de 70 – 75 minute.
Vezi si reteta pentru Sarmale in foi de vita:
Ingrediente pentru rețete de sarmale de post în foi de viță:30 frunze de vita de vie, un litru bors, 10 linguri orez, 2 legaturi ceapa
un morcov, o legătură mărar, sare, piper, 100 ml ulei, apă
Mod de preparare:
Frunzele de viță se aleg cât mai întregi și se pun într-o cratiță. Se pune la fiert jumatate de litru de borș la care se adaugă apă și, în momentul în care clocotește, amestecul se toarnă peste frunze. Se lasă 10 minute, apoi se scurg. S epune ulei într-o cratiță la încins și se pune ceapa la călit. După ce s-a înmuiat, se adaugă morcovul tocat mărunt sau dat pe răzătoare.Se adaugă și orezul, se mai lasă cel mult trei minute și apoi se potrivește gustul de sare și piper. Se adaugă și mărarul, se amestecă bine si apoi se pune în fiecare foaie câte o linguriță de amestec și se rulează.
Se pun sarmalele într-o cratiță, se acoperă cu restul de borș și apă și se pun la cuptor pentru 40-45 de minute.
Sursa: www.retetepractice.ro
Vezi si reteta pentru Sarmale de post cu pasat de porumb, un gust deosebit:
Ingrediente: 100 g soia granule, 100 g ciuperci, 100 g de păsat, 2 morcovi rași, 1 legătură de ceapă verde tocată, cimbru, sare, piper, boia dulce, bulion
foi varză acră
Păsatul este un mălai mare. Cel mai ușor se obține prin măcinarea boabelor de porumb uscate în blender sau alt dispozitiv. Păsatul este mai mare măcinat decât tărâțele care rămân de la cernutul făinii de porumb.
Rețeta este extrem de delicioasă și merită încercată măcar o dată mai ales că este specifică zonei Maramureșului!
Mod de preparare: Se pune pasatul intr-o cratita, adaugam soia si ciuperci, morcov ras, ceapa verde sau uscata, cimbru, piper, sare, boia le condimentam si le amestecam. Luam frunza de verde , in functie de marimea pe care o doriti si punem umplutura obtinuta in foi. Dupa ce terminati de impachetat, puneti sarmalele la fiert, adaugati bulion si dafin. Cand sunt gata, le serviti cu placere. Pofta buna!
Sursa:iubimsigatim.wordpress.com
Vezi si reteta pentru Sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
Ingrediente pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
1-2 capatani de varza murata (în funcție de mărimea verzei, dar și de calitatea frunzelor),500 de grame de ciuperci proaspete, 200 degr de orez cu bobul rotund, spălat și zvântat,1 țelina mică (rădăcină), 2 morcovi mari, 2 cepe mari, 150 de ml. de bulion de rosii, 60 de ml. de ulei (măsline sau floarea soarelui), 1 legătura de mărar, 1 legătura de cimbru, 2 foi de dafin, sare si piper
Mod de preparare pentru rețete sarmale de post cu ciuperci și varză acră:
Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată și dacă varza e prea sarată, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grija nervurile îngroșate de pe frunze (nervuri care se păstreaza deoparte) și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale.
Morcovii curățați se dau pe răzătoarea mare sau la robot, la fel și țelina și ceapa. Într-o cratiță se pune uleiul la încins și se adaugă morcovii, țelina și ceapa. Se amestecă de câteva ori și se reduce focul, călind legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine șterse cu un servet de bucatarie se toacă mărunt și se pun peste legume.
Se amesteca bine și se mai călește amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se potrivește gustul cu sare și piper. Se adaugă mărarul tocat și frunze de cimbru. Se amestecă bine legumele cu verdeața, se adaugă orezul și se amestecă bine, iar apoi se ia cu lingura compoziție și se pune în foile de varză murată, unde se rulează cu grijă, îndesând capetele înăuntru.
Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu peretii mai groși sau una de lut. Se pune pe fundul ei varză murată tocată mărunt, apoi se aranjează sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se adaugă bulionul de roșii, două crenguțe de cimbru și frunze de dafin. Se toarnă apă caldă atât cât să depăleascp sarmalele, se pune capacul pe oală si se dau sarmalele la foc mic. După preferință, se pot da și la cuptor. Timpul aproximativ de fierbere este de două ore.
Sursă: www.retetecalamama.ro