Ingrediente: 200 gr fulgi mari de ovaz, 500 ml lapte (poate fi de migdale sau lapte light de cocos),50 gr unt topit (sau unt de cocos topit), 150 gr zahar (poate fi brun), 1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita scortisoara macinata, 1 lingurita esenta de vanilie
1 priza sare, 5 linguri fructe (coacaze negre/rosii, afine, cuburi de mere sau pere, felii de banane).
Mod de preparare Budinca de ovaz la cuptor:
Se pun fructele pe fundul unei tavi termorezistente de 25 x 15 cm (sau patrata de 20 x 20 cm; cu pereti mai inalti).
* am folosit coacaze negre congelate; le-am pus in tava direct din congelator si a fost ok
** nu e nevoie sa cantariti fructele, adaugati suficiente cat sa acoperiti intr-un singur strat fundul tavii.
Se amesteca laptele cu zaharul si sarea pana se topeste, se adauga untul topit, scortisoara, vanilia si praful de copt.
Se toarna acest amestec peste ovaz. Se toarna amestecul in tava, peste fructe.
Se coace la 170C timp de 50-55 minute, pana budinca e umflata in tava si e usor rumena deasupra.
Se serveste calduta sau la temperatura camerei.
Daca ti-a placut, distribuie reteta si prietenilor!
Sursa:e-retete.ro
Vezi si reteta pentru placinta cu mere si gutui de post:
Această plăcintă cu mere și gutui este ideală pentru perioadele de post. Simplă, gustoasă și cu arome minunate, pentru gusturile toate.
Ingrediente: Pentru aluat:250 ml ulei, 250 ml apă minerală, 100 g zahar, 1 plic praf de copt, 750-800 g făină, 2 lingurițe esență de vanilie
un praf de sare
Pentru umplutura:800 g mere tăiate în cuburi, 400 g gem de gutui, 1-2 linguri griș, 1 linguriță scorțișoară, zahăr pudră pentru decor (optional)
Mod de preparare:
Pentru prepararea aluatului, se mixează uleiul cu zahărul, apoi se adaugă apa minerală și, treptat, făina amestecată cu praful de copt.
Se acoperă aluatul cu folie și se lasă la odihnit 20 de minute, apoi se împarte în două.
Pentru umplutură se taie merele în cuburi și se presară scorțișoară peste ele, apoi se amestecă cu gemul de gutui.
Se gustă amestecul și se mai adaugă zahăr, dacă necesită.
Se întinde prima foaie de aluat în tava unsă și tapetată cu făină, apoi se presară puțin griș peste ea.
Se întinde compozița de mere cu gem de gutui deasupra și se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat.
Placinta cu mere si gem de gutui se coace pentru 35-40 de minute la 180 de grade.
Se lasă să se tempereze, apoi se poate pudra cu zahăr și servi alături de cei dragi.
Vezi si reteta pentru placinta de post cu dovleac:
Această plăcintă cu dovleac se face repede, este de sezon şi e foarte gustoasă. Încearcă şi tu reţeta!
Ingrediente:
Pentru foi:
250 ml ulei de floarea soarelui sau de porumb, 250 ml apa, un praf de sare, aprox. 700-720 gr faina
Petru umplutura:
2 kg dovleac, 300 gr zahar, 3 pliculete zahar vanilat, zahar pudra pentru pudrat, scortisoara si nuca (dupa preferinta).
Mod de preparare:
O reteta simpla si de post. Se curata dovleacul si se da pa razatoare, se pune intr-o oala la calit impreuna cu zaharul. Cand a scazut bine si nu mai e apos, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Intre timp, facem coca pt foi. Intr-un castron se amesteca apa cu uleiul si sarea si se pune faina in ploaie. Se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se imparte in 2 parti egale. Se intinde o foaie si cealalta jumatate se baga la frigider.
Intr-o tava cu dimensiunile 25X33 cm, se pune hartie de copt si foaia pt placinta. Dam foaia la cuptor si o coacem pe jumatate, apoi adaugam dovleacul si cealalta foaie. Dam iar la cuptor pana cand placinta capata o culoare aurie.
Pentru cuptorul electric iti recomand ca timp de coacere 40 de minute. Scoate placinta din cuptor si portioneaz-o usor (doar partea de sus) si las-ola racit, apoi portioneaz-o pana jos, pudreaz-o cu zahar pudra si gata.
Pentru a se pastra cateva zile fara a se intari, o punem pe o farfurie, acoperim cu o punga si o bagam la frigider.
Ps: in zaharul pudra, puteti pune putina vanilina, pentru mai mult gust.
Vedeta fiecărei toamne târzii, dovleacul, face parte dintr-o familie mare şi pregătită să aducă numai beneficii organismului: dovlecelul, castravetele, pepenele etc.
Galbenul-portocaliu aprins ascunde o mulţime de carbohidraţi şi beta-caroten… Adevărat răsfăţ pentru pupilele gustative, dar şi un remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul organismului nostru.
A devenit foarte repede cunoscut şi pentru proporţiile sale (de multe ori) colosale în comparaţie cu celelalte rude leguminoase. Ţara lui de baştină este Peru, de unde a fost exportat de către conchistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea.
În spaţiul românesc, seminţele de dovleac, prăjite, se prezintă sub forma unei delicatese olteneşti.
Crude, seminţele de bostan pot înlocui numeroase medicamente pentru a trata de la afecţiuni intestinale până la dureri articulare.
Aşadar, fără nicio altă contribuţie externă, seminţele de dovleac au puterea de a elimina viermii intestinali şi pot fi decisive în vindecarea prostatei.
Se recomandă mai ales copiilor pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice. Dacă totuşi vreţi încă un plus de eficacitate, puteţi combina seminţele cu uleiul de ricin.
Strămoşii noştri se vindecau de gută şi îşi diminuau durerile de articulaţii cu aşa numitul lapte de bostan: 2 linguri de seminţe decojite (cu pieliţa verde păstrată), la care adăugau 1 pahar cu apă caldă.
După ce seminţele sunt lăsate (pe timp de noapte) în apă pentru a se umfla, se trec prin maşina de tocat şi se amestecă cu apa, în care au stat peste noapte, pănă se transformă într-o pastă omogenă.
Cura durează, de obicei, între 10 şi 15 zile, timp în care trebuie excluse din dieta zilnică mâncarea sărată, iute sau condimentată şi alcoolul.
Pentru cistită se prepară 200 g de seminţe cu 500 ml de apă clocotită – se infuzează seminţele pisate în apa clocotită timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese.
Seminţele infuzate, pisate, fierte pot fi considerate o binecuvântare şi pentru optimizarea digestiei şi lactaţiei.
Toate trăsăturile terapeutice sunt, de fapt, meritele compoziţiei bogate în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime cu rol antihelmintice.
Sursa: bucataras.ro