Cătina cu miere de albine este un remediu natural universal, această combinație conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât fructele citrice.
Cunoscută în lumea antică pentru proprietăţile sale miraculoase, mierea era folosită atât ca medicament, cât si în ritualuri si ceremonii.
ierea are în compoziţia sa numeroase principii active binefăcătoare pentru sănătate. Acestea sunt în mare parte zaharuri precum si microelemente, enzime, acizi organici si vitamine, ce au un efect pozitiv prin acţiunea de reglare a unor funcţii importante ale organismului. Graţie acestor calităţi, mierea a fost utilizată ca remediu de-a lungul timpului pentru vindecarea unor afecţiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratarea plăgilor infectate.
Mierea de albine este valoroasă prin vitaminele provenite din polenul si nectarul plantelor, însă conţinutul său în aceste substanţe variază în funcţie de plantele din care a fost făcută mierea. Principalele vitamine din miere sunt vitamina B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina A, vitamina K.
Cătina este o plantă lemnoasă mai mică decât aborele, ce poate creşte pãnã la 5-6 metri înãlțime.
Ramurile prezintã numeroşi ţepi lungi și ascuţiţi, iar frunzele sunt înguste, de culoare verde-argintie.
Florile sunt brun-gãlbui, mici, şi de regulă apar în lunile martie – aprilie. Principala parte folositã în fitoterapie sunt fructele acestui arbust. Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C şi uleiuri vegetale sănătoase, extraordinar de beneficile în unele afecţiuni ale pielii.
Sucul de fructe de cătină presate poate fi consumat ca atare sau poate fi transformat în sirop, având diverse beneficii petnru sănătate.
Care este compoziția cătinii?
Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C (de 2 ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai multă decât citricele). De asemenea, fructele de cătină conțin şi alte vitamine, precum vintamina E, vitamina K, vitamina F sau vitamina P, complexul de vitamine B (B2, B6, B9 etc.), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale şi oligoelemente, acizi graşi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obţine uleiul de cătină, oleum hippophaes), uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.
Ce proprietăți și beneficii are cătina?
Cătina are proprietăți antioxidante, emoliente, citoprotectoare, imunostimultoare, vitaminizante și revigorante, depurative, antiinflamatoare și cicatrizante.
Indicații terapeutice
Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în cazul afecţiunilor hepatice, oculare, în caz de răceli sau viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric și ateroscleroză.
Rețetă pentru cătină cu miere de albine
Se adaugă o parte de miere de albine la 3 părți de fructe de cătină. După ce ați spălat și zdrobit fructele de cătină, le adăugați într-un borcan, până când îl umpleți pe jumătate. Turnați miere peste aceste fructe mici și umpleți astfel borcanul. Se închide bine borcanul și se păstrează la frigider.
După aprox. 7 zile, serviți câte 1-2 lingurițe din acest amestec aromat. Puteți servi pe stomacul gol, în fiecare dimineață, timp de 30 de zile. Veți avea o sănătate de fier si veti fi sarit de virozele care ne pandesc la tot pasul!
Sursa: kilocalorii.ro