E sezonul vinetelor și multă lume nu mai știe cum să le prepare. Fac salate, șnițele, zacuscă și varie, dar rețetele nu sunt multe. Am copt mai multe vinete și nu m-ai reușeam să mănânc salată (eu ador salata). Am încercat să fac chiftele (printre altele) și am rămas impresionată de textura și gustul delicat. Recomand tuturor.
Reţetă de post şi pentru vegetarieni, vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu. Optim aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet/self service.
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 15 preparat + 15 prăjit= 30 min
Porţii: 24 chifteluţe = Cam pentru 3 persoane
Ingrediente:
1 vânată coaptă-n foc/grătar/aragaz, 1 ceapă de mărime medie, 1 linguriţă boia de ardei iute (opțional, dar indicat), 1 linguriţă usturoi praf/deshidratat, 1 linguriță piper negru , 2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea), 3-4 linguri făină de grâu. Depinde, dacă nu se pot modela se pune făină cât este necesară. Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.
1 + 1/2 cană ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor), 1 linguriţă sare (după gust)
Mod de preparare:
Coace vânăta (cu tot cu coajă la cuptor) Cred că știi cum se face și lasă-o să se răceasă
Curăţă şi ceapa şi taie-o mărunt. Când s-a răcit, curăț-o de coajă și taie-o cu un cuțit, sau cu ce folosești tu. Pune într-un lighean sau castron mare, adaugă ceapa tăiată mărunt.
Adaugă celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, ceapa, sarea) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela.
Dacă nu, mai adaugă făină de grâu/soia până se leagă. Modelează ce forme vrei: rotunde, de mici, plate. Cum îţi vine la îndemână
Le prăjești în ulei pe toate părţile, vreme de 4 – 5 minute, sau le poți băga la cuptor, necesitânde mai mult timp.
Vezi și rețeta pentu pârjoale de fasole:
Fasolea este un aliment de bază în perioada posturilor deoarece conține multe proteine, fibre, vitamine din complexul B și minerale (fier, potasiu).
Este un aliment hrănitor, consistent, deși este sărac în grăsimi și colesterol. Din acest motiv, leguminoasele sunt considerate un înlocuitor mult mai sănătos al cărnii (mai ales al cărnii roșii).
Consumul de fasole ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului și a glicemiei și la reducerea riscului de cancer (datorită conținutului de fitosterolii și isoflavoni).
Această rețetă aparține prezbiterei Garoafa Coman, și se găsește într-o carte cu mâncăruri și dulciuri de post, prima de acest gen apărută în România, cu binecuvântarea Părintelui Sofian Boghiu de la Mănăstirea Antim.
Ingrediente:500 g de fasole, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 cepe, 1 ceașcă de ulei
2 frunze de dafin, 1 legătură de pătrunjel și 1 de mărar, 50 g de făină integrală, 2-3 felii de pâine integrală, sare după gust, cimbru sau alte mirodenii.
Mod de Preparare:
Lăsați fasolea la înmuiat, apoi fierbeți-o (de 1-3 ori, schimbând apa). Între timp, tocați mărunt legumele. Când ați schimbat ultima dată apa, puneți ceapa, morcovul și păstârnacul.
Adăugați dafinul și puțină sare. Lăsați fasolea să fiarbă. După ce boabele s-au înmuiat, scurgeți excesul de apă, fără să o aruncați.
Mixați fasolea, usturoiul și verdețurile cu ajutorul unui robot de bucătărie/blender (cu lama S), sau dați-le prin mașina de tocat carne.
Înmuiați feliile de pâine în zeama în care a fiert fasolea și dați-le și pe ele prin robot. Amestecați cu mâinile curate până obțineți o compoziție omogenă.
Modelați compoziția sub formă de chiftele, rotunde sau ovale, nu foarte groase. Înainte de a le prăji, dați-le prin făină.
Cu restul de zeamă scursă de la fasole se poate prepara un orez fiert, cu mărar, spanac sau alte verdețuri.
Sursă: reteteindraznete.ro