2 litri de apă, 400 g carne de porc, 3 catei de usturoi, 2 cepe, 3 morcovi, 1 legatura de patrunjel, 1/4 telina, 1 cană de roșii bulion, 1 concentrat mic de roșii,200 ml smantana de gatit, cateva boabe de piper, 3-4 frunze de dafin, sare, 1 lingurita de zahăr brun, putin maghiran, leustean putin, 1 lingură de piper rosu (pentru culoare), câteva picături de sos Worcestershire (opțional)
Mod de preparare:
Clateste carnea deporc in apa rece si taie-o bucatele. Pune-o intr-o cratita (aproximativ 2 litri), se adaugă sare și se fierbe la foc mediu. Între timp, scoatem „spuma” de pe suprafața apei cu o lingură. Reduceți căldura la minimum și fierbeți timp de aproximativ 45 de minute. Separat caliti ceapa si usturoiul taiate marunt si puneti in oala dupa ce prinde o culoare aurie pentru un gust delicios. Intr-o tigaie amesteca bulionul, zaharul, condimentele si verdeata si lasa-le pana fierb si adauga-le in oala.
Adaugam jumatatea cantitatii de smanatana in ciorba si amestecam. Restul de smanatana se poate servi separat deasupra ciorbei.
Zaharul se potriveste perfect pentru tipurile de mâncare cu roșii, iar italienii adaugă mai mult zahăr decât sare. Sosul Worcestershire va da ciorbei o bota deosebita.
Vezi si reteta pentru ciorba de cartofi cu afumatura:
O ciorba atat de buna incat nu ai cum sa spui ,, nu, multumesc” atunci cand ti se ofera. Uite de ce ai nevoie:
1 kg cartofi, 1 kg carne afumata cu os ( se poate falasi scarita sau dupa preferinte), 1/2 telina, 1/2 radacina de patrunjel , o lingurita pasta de ardei iute, 2 cepe, 1 lingura faina, sare, 200 grame de smantana pentru gatit, marar verde, piper, tarhon (daca va place).
Mod de preparare: Daca afumatura are multa grasime, incercati sa scoateti cat puteti din ea pentru ca oricum va ramane multa, iar daca este prea sarata, o puteti desara putin. Dupa aceea se pune la fiert in 4-6 litri de apa rece la foc potrivit, luandu-i spuma atunci cand incepe sa dea in fiert.
Dupa fierbere carnea se poate taia bucatele sau lasa bucati mai mari pentru a roade conform traditiei carnea de pe oase. In timp ce afumatura fierbe, curatati toate legumele si taiati-le cubulete.
De asemenea cartofii se curatat si se taie in cuburi egale si se pastreaza in apa rece pana cand va fi nevoie de ei (pentru a nu oxida).
Dupa ce afumatura fierbe bine, ai grija ca in apa ramasa sa nu balteasca grasimea, daca se intampla asta incearca sa degreesezi apa, si adauga legumele , fara cartofi. Dupa ce apa da in clocot adaugati si cartofii. Mare atentie, inainte sa adaugati sare, gustati, apa fiind probabil destul de sarata de la fumatura. Cand cartofii si restul legumelor incep sa dea in fiert, readaugati carnea fiarta si lasati-le pe foc impreuna. Se presara pasta de ardei sau paprika, se adauga piperul, smantana si tarhon daca optati pentru el. Daca cei poftiti la masa apreciaza gustul picant, puteti adauga in ciorba 1, 2 ardei iuti, dar trebuie sa te asiguri ca este pe gustul tuturor. A venit si randul mararului inainte de a inchide focul. Daca nu sunt toti cei care se bucura de ciorba fani marar, se poate adauga optional in momentul servirii. Ciorba este gata, si va asiguram ca este o bunatate pe care nu o vei regreta!
Sarbatori fericite si implinite!
Vezi si reteta pentru ciorba de perisoare a la grec:
Ciorba de perișoare este una dintre preferatele mele, așa că astăzi îți voi da rețeta pentru o ciorbă care să-ți bucure toată familia! iată cum se prepară:
Ingrediente:
500 g carne tocată amestec, 1 ceapă mare, 150 gr orez, 1 morcov, 1 ardei capia, 1 păstârnac, 1 cartof mare, pătrunjel proaspăt, un praf de cimbru uscat, 4 gălbenuşuri, 200 ml lapte dulce, 200 ml smântână de gătit, oţet, sare, piper, ulei.
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei încins pentru câteva minute. Se adaugă 1 l de apă şi se lasă să fiarbă. Carnea se amestecă cu sare, piper, orez, cimbru şi pătrunjel proaspăt tocat. Se formează perişoare pe care le punem la fiert peste ceapă. Când sunt aproape fierte se adaugă morcovul şi păstârnacul rase şi cartoful şi ardeiul tăiate cubuleţe.
Se lasă să fiarbă totul la foc potrivit.
Când legumele şi carnea sunt gata, se drege ciorba cu oţet, sare, piper şi gălbenuşurile amestecate cu laptele şi smântâna de gătit ( acestea se aduc la aceeaşi temperatura adaugând zeamă fierbinte de ciorbă). Se fierb împreună doar un minut, după care se stinge focul şi se adaugă verdeaţa tocată.