Sosul tzatziki este o rețetă specific grecească, pe bază de iaurt, care poate face diferența la orice preparat din carne care are nevoie un sos răcoros. Merge de minune cu legume coapte/la grill, în salate, sandwich-uri sau poate fi mâncat chiar și simplu cu niște crackers.
Pentru acest sos trebuie neaparat să folosești un iaurt de calitate, așa cum este iaurtul grecesc cu cel putin 2% grăsime. Este o sursă de proteine excelentă (8 gr. de proteine/100 gr. iaurt), este cremos și numai bun de mâncat simplu, cu cereale, fructe sau în diferite preparate.
Ingrediente: 400 gr. iaurt grecesc 2%, 2 castraveți mici sau 1 mare, 2 căței de usturoi (sau după gust), 1 lingură de mărar tocat, 1 lingură de ulei de măsline, 2-3 linguri de suc de lămâie, sare si piper (după gust).
Mod de preparare:
Spălă castraveții, apoi dă-i pe răzătoarea mică cu tot cu coajă. Pune-i într-o sită și presară puțină sare. În acest mod zeama va ieși mult mai repede din ei. Lasă-i în sită 15-20 minute, până se scurg bine de apă. Eu am preferat să-i strâng și puțin în mână ca să iasă toată apa din ei.
Pune iaurtul grecesc într-un bol mai încăpător, peste care pune castraveți, usturoiul tocat/dat pe răzătoarea mică, mărarul tocat mărunt, zeama de la jumătate de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline, sarea și piperul. Amestecă.
Presară niște mărar și pune o linguriță de ulei de măsline deasupra sosului tzatziki. Dupa gust poti adauga si niste frunzulite de menta. Asta e tot!
Vezi cum se prepara si musacaua greceasca, este foarte gustoasa si sanatoasa!
Ingrediente:
Pentru sos carne:1 kg carne de vita tocata (sau ametstec din carne de vita cu porc), 2-3 linguri ulei pentru prajit, 1 ceapa mare, 2 catei usturoi, 1 cutie rosii cuburi decojite 400 g, 120 ml vin alb, 1/4 lingurita oregano, 1/2 legatura patrunjel verde proaspat tocat, 1 lingurita zahar, 1/2 lingurita scortisoara macinata, sare, piper.
Pentru sosul Bechamel:
70 g unt, 70 g faina, 700 ml lapte, 1 praf nucsoara macinata, 75 g branza rasa (cascaval si telemea), 2 oua
Pentru straturi:
4 vinete medii, 2 cartofi medii-mari, 100 g branza rasa (cascaval si telemea)
Mod de preparare:
Pentru inceput pregatim sosul bechamel: topim untul intr-o cratita, apoi calim faina in acesta. Adaugam treptat laptele si amestecam constant cu o lingura, adaugand in acest timp sare, piper si nucsoara. Cu putin timp inainte de a lua de pe foc adaugam branzeturile rase. Luam de pe foc si acoperim cu o folie alimentara pentru a nu face crusta.
Trecem apoi la pregatirea sosului de carne: calim in uleiul incins ceapa tocata marunt pana se inmoaie, apoi adaugam carnea tocata si calim pana isi schimba culoarea.
Adaugam rosiile tocate marunt, vinul, zaharul, usturoiul zdrobit si condimentele (sare, piper, scortisoara, patrunjel si oregano). Amestecam si lasam la foc mic-mediu pana carnea este facuta (in jur de 30-40 minute). La final sosul nostru trebuie sa fie consistent, fara lichid (acest lucru poate influenta timpul de coacere si aspectul cand o taiem).
Taiem vinetele pe lungime in felii de aproximativ 5 cm. Le saram si le lasam 30 minute intr-o sita sa elimine lichidul amar, apoi le prajim in ulei incins pe ambele parti pana se rumenesc usor. Cand sunt gata le punem pe un servet pentru a fi absorbit surplusul de ulei.
Curatam cartofii si ii taiem felii, apoi ii prajim in ulei incins. Ii scoatem cand sunt gata pe un prosop de hartie abosrbant.
Inainte sa asamblam musacaua amestecam sosul bechamel cu 2 oua pana se omogenizeaza compozitia.
Intr-un vas termorezistent aranjam primul strat de vinete pe care il acoperim cu un strat de carne.
Peste carne punem stratul de cartofi, apoi inca un strat de carne si terminam cu unul de vinete. Acoperim cu sosul bechamel.
Coacem musacaua in cuptorul preincalzit la 200°C in jur de 60 minute. Cu 5 minute inainte sa scoatem sosul presaram branzeturile rase si lasam sa se topeasca in cuptor.
Lasam musacaua sa se raceasca in jur de 15-20 minute inainte sa o taiem.
Pofta buna!
Sursa:foodieopedia.ro
divainbucatarie.ro