Cea mai simpla si sigura metoda de a pregati coastele de porc: facute la foc mic in cuptor pana se desface carnea de pe os si cand sunt gata le glazurati cu ce vreti voi si le bagati sub grillul cuptorului sau pe gratar.
Ingrediente: costite de porc,sare, piper negru, sos dulce-iute (de casa, dulceata de ardei iute; sau thai chili- sauce cumparat)
Mod de preparare:
Dimensiunea tablei de coaste nu conteza in aceasta reteta, pregatiti ce cantitate doriti, pasii sunt aceiasi.
Se aseaza costitele cu partea osoasa in sus. Daca nu a fost curatata deja, veti vedea o pielita alba care acopera oasele. Introduceti varful unui cutit sub ea si trageti pana vedeti ca incepe sa se desprinda. Prindeti-o apoi cu mana si trageti-o de pe oase. Va veni cu totul jos, destul de usor.
Daca e cazul, curatati coastele de grasimea in exces de deasupra.
Presarati coastele cu sare si piper negru pe ambele parti.
Asezati coastele intr-o tava cu pereti (vor lasa grasime in timpul coptului) care sa le cuprinda. Daca nu va intra tabla intr-o bucata in tava, o puteti taia in 2-3 bucati ca sa se potriveasca in tava voastra. Asezati costitele in tava cu partea osoasa in jos.
Acoperiti tava cu capac (sau folie de aluminiu) si dati la cuptor la 140C pana sunt facute (testati cu o furculita si cand simtiti ca intra usor in carne si daca trageti se desprinde de pe os, sunt gata; fix 3 ore a durat pentru bucata mea).
Scoateti carnea din cuptor si scurgeti grasimea din tava sau mutati carnea in alta tava (am preferat aceasta metoda fiindca tava in care le-am copt e din ceramica si nu am vrut sa o bag sub grill).
Glazurati costitele deasupra cu sos dulce-iute. Daca nu le veti servi imediat le puteti lasa sa stea asa glazurate pana la servire, dar nu mai mult de 2 ore.
Porniti cuptorul pe grill (la 220C) si introduceti tava la mijlocul cuptorului. Lasati sa se rumeneasca costitele si sosul sa se caramelizeze (nu dureaza mult, maxim 5 minute, stati tot timpul cu ochii pe ele).
* daca doriti, acest pas se poate face si pe gratar
Taiati costitele intre oase si serviti-le cu sos dulce-iute.
Reteta pentru Marinada de coaste la cuptor:
Ingrediente: 500 ml suc de rosii, 200 ml ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingura mustar, 2- 4 linguri otet balsamic, rosu, 5 catei de usturoi, zdrobiti, sare, piper, proaspat macinat, 1 lingura paprika / boia dulce, 200 ml vin rosu
Mod de preparare: Amestecati bine ingredientele pentru marinada si tineti-le pe foc pana cand sosul de marinada va avea o densitate cremoasa.
Cu ce se combina coastele de porc?
Cel mai bine dupa parerea mea, coastele de porc se combina perfect cu cartofii prajiti. Daca nu mai vrei sa mananci atata grasime, avem pentru tine o surpriza! Iata cum se prepara cartofii prajiti fara un strop de ulei:
Metoda este atât de simplă încât pe lângă faptul că rezultatul sunt cartofi prăjiţi veritabili, aceştia sunt şi mult mai gustoşi decât cartofii prăjiţi tradiţionali.
Mai mult decât atât, cartofii prăjiţi fără ulei sunt mult mai sănătoşi decât cartofii prăjiţi în mod tradiţional şi odată ce-i vei încerca, îi vei găti doar aşa.
Însă, ca să îţi iasă cartofi prăjiţi perfecţi fără ulei, trebuie urmaţi aceşti paşi.
1: Taie cartofii pai şi imediat pune-i într-un vas cu apă rece; aşteaptă câteva minute.
2: Scoate cartofii din apă şi pune-i pe un şerveţel pentru a absorbi toată apă. Şterge cât mai bine;
3: Pune tava de copt în cuptorul încălzit şi las-o 2-3 minute;
4: Pune cartofii în cuptorul cu microunde pentru doar 3 minute
Surse:e-retete.ro
realitatea.net