Placinta cu branza si stafide este, probabil, cel mai cautat desert pentru amatorii de retete romanesti traditionale. Pentru a o pregati in modul cel mai simplu si gustos, aveti nevoie de:
Ingrediente: 1 pachet foietaj, 500 g branza de vaci, 1 mana stafide, 3 oua, 200 g zahar, 30 g faina, 2 linguri esenta de vanilie, 200 ml iaurt gras, 1 ou pentru uns, zahar pudra
Mod de preparare:
Dezgheti aluatul. Mixezi branza cu iaurtul si cu zaharul pana capata o consistenta cremoasa. Adaugi ouale, faina, stafidele si esenta de vanilie si amesteci din nou. Intinzi hartie
de copt intr-o tava dreptunghiulara, pui o foaie de aluat foitaj, iar deasupra torni branza. Asezi cealalta foaie si ungi cu ou. Dai placinta la cuptor aproximativ 50 de minute.
Dupa ce s-a racorit putin, pudrezi cu zahar placinta cu branza si stafide.
Sursa: sanatate.bzi.ro
Vezi si reteta pentru Kombe, placinta cu telemea si ceapa verde:
O placinta minunata, usor de facut, pe placul tuturor de la mic la mare! Cred ca de vreo 2 saptamani poftesc la ea, iar astazi i-a venit randul!
INGREDIENTE
Aluat:600 g faina, 250 ml lapte, 200 ml apa, 1 pachetel drojdie proaspata, 1 praf de sare
Umplutura:telemea (nu am cantarit-o dar cred ca am folosit 350-400 de grame), cozi de ceapa verde
In plus:100 g unt/margarina, 5 linguri ulei, 1 ou
Mod de preparare:
Intr-un castron punem laptele si apa caldute, drojdia sfaramitata si amestecam cu o lingura pana se dizolva drojdia.Lasam sa se odihneasca 20 de minute.
Dupa ce au trecut cele 20 de minute, adaugam faina, sarea si framantam pana obtinem un aluat care sa nu se lipeasca de maini.Daca este nevoie mai adaugam putina faina.Telemeaua o dam pe razatoarea cu ochiuri mari iar cozile de ceapa verde (spalate in prealabil) le taiem marunt.Aluatul obtinut nu se lasa deloc la crescut.Se imparte in 3 parti egale.Fiecare bucata se intinde pe masa foarte bine infainata, intr-o foaie cat de poate de subtire.Untul/margarina si uleiul se pun intr-un castronel si se topesc in cuptorul cu microunde.Pe masa bine infainata punem prima foaie iar peste ea intindem jumatate din amestecul de unt/margarina si ulei.Punem ce-a de-a doua foie si intindem uniform telemeaua rasa si cozile de ceapa verde.Asezam ce-a de-a treia foaie si intindem uniform restul de unt/margarina, amestecata cu ulei.Se impacheteaza ca in imagini.Se intoarce si se aseaza in tava, apoi se taie in portii si se lasa la dospit 1 ora.Dupa ce a dospit, o ungem cu un oul batut.Dam la cuptorul preincalzit, la foc mare pana se rumeneste frumos deasupra, cca. 25-30 de minute.
Pofta buna!
Sursa:bucataras.ro