Cand spun salam de biscuiti, este imposibil sa nu-mi ,,ploua in gura” si as cauta cel mai apropiat magazin pentru a-mi cumpara, dar foarte repede ma deziluzionez pentru ca stiu ca nu am gasit reteta perfecta in comert. Chiar deloc. Sunt doar foarte dulci, si poate cu putin noroc mai gasesti cate o bucatica de biscuite, iar asa zisul rahat este ,,pasat” in acea masa de ciocolata. In fine, cel m ai bun este facut de mine acasa, rapid si economic. Iata de ce ai nevoie daca si tu esti mare fan salam de biscuiti:
Ingrediente:
250 gr biscuiti simpli (populari sunt cei mai buni), 250 gr zahar, 100 gr unt, 50 gr cacao + putina cacao (sau pudra de ciocolata) pentru folie, rahat turcesc (sau stafide inmuiate in apa calduta sau 2 lingurite cafea instant) (noua ne palce foarte mult cu rahat, este cel din copilarie, dar se poate adapta dupa preferinte), 120 ml lapte,
esenta de rom (sau vanilie)
Mod de preparare:
Zdrobiti biscuitii cu mana pana obtineti bucatele mici. Amestecati cu rahatul (sau stafidele) taiat bucati mici, daca folositi.
Intr-o craticioara puneti 60 ml lapte si zaharul si fierbeti pana se face un sirop legat (cca 1 minut dupa ce incepe sa faca spuma siropul).
Adaugati untul si amestecati pana se topeste.
Adaugati cacaua (si cafeaua daca folositi) dizolvata in 60 ml lapte. Adaugati si esenta de rom. Lasati sa dea un clocot.
Turnati treptat siropul peste biscuiti, amestecand din cand in cand pana vedeti ca se leaga biscuitii si se inmoaie un pic. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul.
Pe o folie de plastic presarati putina cacao (sau pudra de ciocolata) si puneti jumatate din compozitie. Rulati strans sub forma de rulou si impingeti din ambele capete sa scoateti aerul din salam. Legati strans la ambele capete si dati salamul de biscuiti la frigider cateva ore sau peste noapte.
Vezi si reteta pentru sosuri de ciocolata pentru diverse prajituri:
Sosul de ciocolata este minunat pentru inghetata sau prajituri si cum uneori timpul nu ne permite sa pregatim retete laborioase varianta aceasta rapida este foarte la indemana!
Ingrediente:200 gr ciocolata cu lapte, 200 ml lapte, 50 gr unt nesarat
Mod de preparare:
Intr-un vas incalzim laptele. Adaugam untul si ciocolata rupta cubulete. Eu am folosit ciocolata cu lapte voi puteti folosi ciocolata amaruie daca doriti. Amestecam pana cand ciocolata si untul sunt perfect topite. Daca doriti un sos mai gros puneti mai putin lapte, tineti cont si de faptul ca se va mai ingrosa dupa ce re raceste.
Dam la rece si apoi o folosim pentru inghetate, prajituri, placinte, etc.