Cu siguranță și tu ai mâncat măcar o dată găluște cu prune, dar nu știi să le faci sau poate ți se par prea greu de făcut.Noi
Cum preparăm găluștele cu prune
Ingrediente pentru găluște:
Ingrediente pentru presărat:500 gr pesmet, 2 linguriţe scorţişoară, 50 ml ulei, 5 linguri zahăr
Mod de preparare:
1. Cu o seară înainte, puneţi la înmuiat prunele uscate în apă cu puţină esenţă de rom sau altă esenţă care vă place.
2. Puneţi cartofii la fiert, în coajă. În apa respectivă puneţi puţină sare. Încercaţi cartofii cu o furculiţă pentru a vedea dacă s-au fiert. Odată fierţi, lăsaţi-i niţel să se răcească apoi curăţaţi-i de coajă.
3. Următorul pas este pasarea cartofilor. După aceea adăugaţi peste ei aceste ingrediente: făina, grişul, pesmetul, uleiul, 3 linguri de zahăr şi sarea. Amestecaţi bine, apoi frecaţi cu mâinile coca. Acest aluat nu ar trebui să fie deloc lipicios.
4. Presăraţi făină pe o suprafaţă şi începeţi să faceţi bile de mărimea unei nuci.
5. Turtiţi aceste bile şi aşezaţi pe fiecare, în mijloc, câte o prună (fără sâmburi) şi faceţi iar un mic cerc. Acoperiţi foarte bine pruna cu aluat, pentru că, altfel, riscaţi să iasă pruna.
6. Luaţi o tigaie care nu se lipeşte şi prăjiţi apoi uleiul (foarte puţin) cu scorţişoara şi restul de pesmet. Stingeţi focul şi turnaţi zahărul peste acest amestec din tigaie.
7. La pasul următor, punem găluştele la fiert. Luaţi o oală încăpătoare, adăugaţi apă şi aşteptaţi să dea în clocot. Când apa fierbe adăugaţi pe rând câte o găluşcă de post, cu prune. Când se ridică la suprafaţa apei, atunci cu siguranţă sunt fierte.
8. Cu ajutorul unui polonic sau al unei palete scoateţi găluştele cu prune şi puneţi-le peste pesmetul prăjit cu zahăr, având grijă să acoperiţi toată suprafaţa prunei.
Vezi si : CIORBĂ ARDELENEASCĂ CU PRUNE, UN GUST SENZAȚIONAL PE CARE NU L-AM MAI ÎNTÂLNIT PÂNĂ ACUM
Aceasta ciorba o mancam la bunica. Prunele uscate se foloseau in ciorba, mai ales in anotimpul rece. Bineinteles, se poate si fara carnita, dar mereu cu smantana. Pe post de ingredient secret avem prunele . Surpriza a fost ca prunele audat o aroma placuta si acrisoara ciorbei si in plus au fost bine primite de meseni.
INGREDIENTE
500 gr scaricica afumata, 250 gr prune uscate, 50 gr ulei, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 2 oua, 200 gr faina alba, 1 lingura unt, 2 linguri otet, tarhon, sare, piper, patrunjel verde.
Mod de preparare:
Scaricica afumata de porc se spala bine si se portioneaza. Opariti scarficica cu apa clocotita.Apa se arunca. Legumele se curata si se spala.
Tocati marunt morcovul, ceapa si radacina de patrunjel. Cartofii se taie cubulete.Inabusiti legumele tocate marunt, in ulei cateva minute.Adaugati 3 l apa si puneti la fiert scaricica afumata.Dupa 15 minute de fiert, se pun si cartofii.Din oua, faina si unt se face un aluat pentru galuste.
Puneti galuste subtiri cu ajutorul lingurii,in ciorba ce clocoteste usor.
Dregeti ciorba cu smantana si dati gust de acru cu otet de pe tarhon.Gustati si acriti, piperati sau sarati daca este nevoie.
La servire, adaugati patrunjel verde tocat.
Pofta buna !
Sursa: bucataras.ro
Vezi si: PRUNE USCATE CU OREZ, MÂNCAREA DELICIOASĂ A COPILĂRIEI PE CARE BUNICII O FĂCEAU ÎN PERIOADA POSTULUI
Preparatul asta e tare greu de catalogat. pentru ca nu iti poti da seama daca este desert sau mancare, in schimb putem spune ca este absolut delicios. Noi il mancam precum un preparat principal, asa imbinam 2 in 1. Copii cred ca este o mancarica dulce asa ca este spre incantarea lor.
Ce e sigur? E un deliciu sanatos de post pe care trebuie sa-l incerci!
Ingrediente:
450 g orez mare de risotto, 350 g prune uscate, 80 g zahar, putin ulei, un praf sare, doua cepe medii, apa
Mod de preparare:
Taie ceapa cubulete si caleste-o in ulei intr-o cratita incapatoare, pana ce sticleste.
Adauga orezul si o cantitate tripla de apa, ca volum, apoi lasa-l la foc mediu pana ce apa scade complet.
Intr-o alta craticioara, pune la fiert cu putina apa prunele cu zaharul, apoi adauga-le peste orez cand acestea au fiert pentru 5-7 minute.
O mancare de post care iti va bucura intreaga familie!
Pofta buna!
Sursa:retetepractice.ro